June 16, 2022

BLOG: HOE NOEM JE JE APP?

APP NAMING IN 10 STAPPEN.

Joachim ter Haar, 16-3-2017

Hoe noem je je app? Iedere dag zien honderden het levenslicht. In alle soorten en maten, voor consumenten en B2b toepassingen, zelfstandig of gelinkt aan grotere merken,  de één is nog specialistischer dan de ander. In een online omgeving is de naam de meest strategische branding tool, essentieel voor navigatie en differentiatie. Hoe kun je die van jou zo goed mogelijk benoemen?

De tien stappen.

  1. Is de mobiele app een onderdeel van een dienst of systeem met een eigen naam, of moedermerk, dan adviseren wij meestal de branding daaraan te verbinden. Ziggo Bapp heet nu gelukkig gewoon weer de Ziggo Bell app.
  2. Start op tijd met de zoektocht naar de naam, tenminste drie maanden voor introductie. Het is niet altijd even eenvoudig de juiste te vinden.
  3. Gebruik tot dat moment een absurde projectnaam die het sowieso nooit kan worden. Daarmee voorkom je dat het een intern merk wordt, dat om die reden de schijn kan wekken ook voor de externe markt een goede naam te zijn. Te vaak zien we teams te lang vasthouden aan de projectnaam.
  4. Zorg voor helderheid in de propositie. Wat ga je, op welke manier, voor wie, oplossen? Pas als je dat eenvoudig kunt benoemen heb je de basisbriefing voor naamgeving.
  5. Genereer voldoende namen. Onderscheidende namen bij voorkeur, niet te lang, maximaal 10-12 karakters. Afhankelijk van je positionering kan je eenzelfde propositie beschrijvend, Relatieplanet,  positionerend, Crush-or-Flush of Tinder, tot volledig abstract, Lexa benoemen.
  6. Toets de namen aan de standaard randvoorwaarden. Communicatief: kan de doelgroep hem goed verstaan, uitspreken en onthouden? Is de naam aantrekkelijk en niet verwarrend? En strategisch: past de naam bij de gekozen strategie? Volg je de conventie of niet? Is de naam geschikt voor de lange termijn? Deze mag in ieder geval niet beperken, zeker omdat de toepassingen zich continu te ontwikkelen. Hotels.com is generiek en zou kunnen beperken terwijl een pivot van Trivago in iedere richting mogelijk is.
  7. Check of de namen al bestaan in de verschillende app stores en doe een eerste Google check. Een vrije URL is niet in alle gevallen noodzakelijk. Door onnodig hierop de nadruk te leggen beperk je je in de creatieve mogelijkheden.
  8. Test de naamkandidaten maar wees voorzichtig met het lukraak toetsen ervan bij derden. Naamgeving is emotie, zoveel mensen zoveel meningen en wie heeft de waarheid in pacht? De meest voor de hand liggende optie is niet altijd de beste. Soms kunnen quick check sites als PickFu of FiveSecondTest.com richting geven.
  9. Verricht juridisch onderzoek. Tenminste als je een serieuze lange termijn propositie in de markt wil zetten. Dit kan soms kostbaar en frustrerend zijn, maar zie het als een verzekering die uitermate vervelende conflicten voorkomt en de gecreëerde waarde beschermt. Afhankelijk van de naam kan voor Internationale proposities ook taalkundig onderzoek relevant zijn.
  10. Heb je de naam gekozen, ondersteun deze dan korte en meest relevante key words die de belangrijkste features beschrijven in de begeleidende tekst: Hotels.com – Hotel bookings and last minute hotel deals. Dit verbetert de listing en vindbaarheid. Gebruik niet te veel karakters om je propositie te beschrijven, de eerste 25 zijn het belangrijkste.

Er zijn nog voldoende andere tips en nuances toe te voegen, maar hiermee kom je een heel eind.  Dus begin op tijd, kies bewust en accelerate!

Gepubliceerd in Tijdschrift voor Marketing 05 Mei 2017